Euskal Sagardoa jatorri-deitura berriaren irudia aurkeztu dute sektoreak eta erakundeek
%100 bertako sagarra eta kalitate-bermea duten sagardoek lortuko dute sor-markaren zigilua.
Aurrerantzean, kalitatezko bi marka publiko egongo dira merkatuan: Euskal Sagardoa eta Gorenak.
Euskal Sagardoa
jatorri-deituraren marka irudi berria aurkeztu dute gaur, urtarrilak 9,
Donostiako Kursaal Jauregian egindako prentsaurrekoan. Irudiak sagarra, egurra,
lurra eta kirikoketa uztartzen ditu.
Euskal Sagardoa
jatorri-deituraren koordinatzaile Unai Agirrerekin batera, prentsaurrekoan
sor-marka sustatzen duten erakunde publikoetako ordezkariek parte hartu dute:
Bittor Oroz (Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza,
Arrantza eta Elikadura Politika-ko Sailburuordea), Eduardo Aguinaco (Arabako
Foru Aldundiko Nekazaritza Diputatua), Ainhoa Aizpuru (Gipuzkoako Foru
Aldundiko Ekonomia Sustapena, Landa Ingurunea eta Lurralde Oreka Diputatua) eta
Lucia Isla (Bizkaiko Foru Aldundiko Nekazaritza Zuzendaria). Halaber,
bertan egon dira Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako sagargile eta sagardogile
elkarte guztietako ordezkariak.
Jatorri-deitura
urte askotako lanaren emaitza eta etorkizuneko apustua dela nabarmendu dute
sustatzaileek, eta marka irudi berriaren sorrerak aurrerapauso handia
suposatzen duela. “Sektore eta erakundeen batasuna da gehien azpimarratu
beharrekoa, eta aurkezpen hau mugarri garrantzitsua da proiektuarekin aurrera
egiteko”, adierazi du Bittor Orozek.
Eusko Label
sagardoaren bideari lekukoa hartzen dio jatorri-deiturak, “eta beste
sagardotegi ugari ere batu dira bertan beren ekarpenak eginda”, aipatu du Unai
Agirrek. Izan ere, sektorearen apustu bateratua da jatorri-deitura, Euskadiko
sagar eta sagardo sektoreko elkarte guztiek babestu eta bultzatu dutena.
Euskal Sagardoa
zigilua eramango duten sagardoek bi ezaugarri nagusi izango dituzte: %100
bertako sagarrarekin eginak egongo dira eta kalitate-bermea izango dute. “Dagoeneko
kupeletan daude jatorri-deiturara bideratutako sagardoak eta izendapenaren
zigilua duten lehen botilak udaberrian merkatuan egotea aurreikusten da”,
Agirrek aipatu duenez. Guztira, jatorri-deiturara bideratuta 1.320.000 litro
sagardo egin dira, “Euskadiko produkzioaren %12 inguru”.
Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako sagar eta sagardogileen elkarte guztiak
eta Eusko Jaurlaritza elkarrekin ari dira sagardoaren sektore sustatzeko
lanean, eta horren emaitza da Euskal Sagardoa jatorri-deitura berria. Ez da,
ordea, sektoreak eta erakundeek aurkeztu duten kalitatezko marka publiko
bakarra. Izan ere, Gorenak marka publiko egin dute eta HAZI fundazioak
kudeatuko du aurrerantzean. “Gaur hasi da Gorenak markaren irekiera eta ikusiko
dugu zenbat sagardogilek egiten duten markarekin bat”, azaldu du Bittor Orozek.
Kalitatezko bi zigilu publiko eta ofizial
Hemendik aurrera,
beraz, kalitate-bermea izango duten bi zigilu publiko eta ofizial egongo dira
merkatuan:
●EUSKAL SAGARDOA jatorri-deitura: Bertako sagarra bakarrik erabiliz
egindako sagardoa, eta kalitate-bermea duena. Eusko Label sagardoaren lekukoa
hartuko du, azken urteetan prestatu eta azaldu bezalaxe. Kontseilu Arautzaileak
kudeatuko du marka eta bertan sagargile eta sagardogile sektoreak eta
administrazioek izango dute ordezkaritza.
●GORENAK: bertan egina han-hemengo sagarrak
erabiliz, eta kalitate-bermea duena. Lehen dozena inguru sagardotegik erabili
zezaketena, orain publikoa izango da; hau da, baldintzak betetzen dituzten
sagardogile guztiek baliatu ahal izango dute. HAZI Fundazioak kudeatuko du
marka, sektorearekin elkarlanean.
Euskal Sagardoa zein Gorenak marken kalitatea bermatzeko, HAZI
Fundazioak ziurtatuko du prozesua. Panel Organoleptikoa, berriz, Fraisoro
Laborategian pasako dute sagardoek. Botila-lote guzti-guztiek pasa behar dituzte
kalitate-kontrolak.
ENAC erakunde akreditatuaren ziurtagiri ofiziala dute HAZI Fundazioak
eta Fraisoro Laborategiak.
Eusko Jaurlaritzak HAZIren bitartez, bi marka
ofizial hauek ziurtatzea berme bat da: merkatu lehiakor batean
kontsumitzaileari kalitatezko produktuen hautua egiterakoan, segurtasuna
eskaintzeko.
Hurrengo 15 urteetan bi marka publikoen
elkarbizitza egotea aurreikusten da. “Helburua da kanpoko sagarra gutxiago
ekartzea eta etorkizunean sagardoa %100 bertako sagarrarekin egitea”, azpimarratu
du Bittor Orozek. Horretarako, sektore zein erakundeek behar den ekoizpen maila
lortzeko plangintza zehaztuko dute, “eta guztion elkarlana
izango da proiektuari arrakasta emango dion faktore nagusia “.
Irudien Galeria
Documentos asociados
EUSKALSAGARDOA_txostena
» atzera joan