Bizkaiko Sagardo berriaren denboraldia, hasi da.
Bizkaiko Sagardo berriaren denboraldia, hasi da.
Fresko dagoela zerbitzatu, 12-13º C artean, eta inoiz ez hotza.
Kortxoa kendu aurretik, botila astindu.
Sagardoa atera, edalontziko kristalaren kontra jotzean lurrinak kaska ditzan.
Kopuru txikitan zerbitzatu, eta trago bakarrean edan.
Oso ondo doa arrainekin, itsaskiekin, haragiarekin eta azkenburukoekin. Ausart zaitez!
Bizkaiko Sagardogileak

Albisteak

2017ko TXOTXAREN AURKEZPENA

Bizkaiak sagardo-denboraldiari hasiera eman dio Andoni Aizpuru kazetariarekin. Aurtengo enbaxadorea urte asko darama telebistan lanean. Eguraldi saioakin egin da oso ezagun, ukitu pegagogikoa ematen diolako eta oso euskara adierazkorra erabiltzen duelako. Bere gain erori da gaur Bizkaiko sagardo denboraldia ofizialki inauguratzearen ardura.

Aurkezpena Amorebieta-Etxanoko Uxarte sagardotegian egin da gaur goizean. 400 urte baino gehiago dituen baserria Montorrako auzoaren ingurune naturalean kokatuta dago. Ekitaldian parte hartu dute Bizkaiko Foru Aldundiko Iraunkortasuna eta Ingurune Naturala Zaintzeko diputatua den, Elena Unzueta, Eusko Jaurlaritzako Arrantza eta Elikadura Politikako sailburuordeak, Bittor Oroz; Zornotzako alkatea, Andoni Agirrebeitia eta Bizkaiko Sagardogile Elkarteko presidentea den, Aitor Intxaurraga, besteak beste.

Aurten sagarrondoak fruitu gutxiago eman dute orokorrean. Fruitu alternantzia da sagarrondoen ezaugarrietariko bat. Horregaitik, urte batzuetan fruitu kopuru haundia ematen dute eta beste batzuetan, berriz, gutxiago. Hori dela eta, aurtengo ekoizpen-bolumena Bizkaian 125.000 litrokoa izan da, joan den denboraldian baino litro gutxiago heldu dira aurten kupeletara. Sagarrondoen zikloen alterantzia dela eta datorren urteko uzta oparoagoa izango dela uste dute sagardogileek. Baina horrek ez du sagardoaren kalitatean eraginik izan. Oso osasuntsu eta kalitate ezin hobean heldu da kupeletara. Orokorrean, udako klima zikuak, fruituraren lorealdia atzeratu du eta horrek bai izan duela eragina sagar barietate desberdinetan. Hori dela eta aurtengo sagardoak gorputz ederrekoak ahoan eta oso usaintsuak dira; edalontzian intentsitate haundikoa eta kolore ilunagokoa da aurtengo sagardoaren ezaugarrietariko bat. Orokorrean, alkohol graduazio maila baxuagoa ere dauka %6-6,5 (bolu) ingurukoa. Bizkaiko sagardo berriak, azukre maila berriz orekatuta dauka.

• Bizkaiko Sagardogileen Elkartea osatzen duten 8 artisau-upategiek txotxa irekitzeko ekitaldia ospatu dute gaur. Andoni Aizpuru kazetaria izan da sagardo berria dastatzeko eta Bizkaiko denboraldia inauguratzearen arduraduna. Ospakizuna Zornotzako Uxarte Sagardotegian kokatu da. Izan ere, 400 urte baino gehiagoko baserri hori izan da sagardo berria aurkezteko hautatutako eszenatokia. Ekitaldian Bizkaiko Foru Aldundiko Iraunkortasuna eta Ingurune Naturala Zaintzeko diputatua den, Elena Unzueta; Eusko Jaurlatzako Elikagaien Kalitate eta Industrien sailburuordea den Bittor Oroz eta Amorebieta Etxanoko alkatea, Andoni Agirrebeitia, ekitaldian egon dira. Bertan ere, Bizkaiko Sagardogile Elkarteko presidentea den Aitor Intxaurraga, produktore eta sagardo elaboratzaile ez dira sagardo festara falta. “Guretzako egun garrantzitsua da zeren eta gaur urte osoan egindako lana aurkezten dugulako”, azaldu du Bizkaiko sagardogileen presidentea den Aitor Intxaurragak.

Aurtengo sagardoaren ezaugarriak

• Aurtengo sagardoari datxekiola, ezaugarri oso zehaztuak ditu: Freskoa eta edateko erraza. Oso usaintsua, fruta usain freskoak dituena. Ahoan gorputz ederretako, ibilbide luzekoa eta kolore ilunagoak dira. “Aurtengo sagardoak oso usaintsuak dira eta koloreen aldetik ilunagoak (marroi edo laranja)”, azpimarratu du Juan Zuriarrain enologoak. Txinparta finakoa eta edalontzian espuma marka gehiago uzten duena. Gainera, aurtengo sagardo alkohol graduazio normala da, %6-6,5% (bolu) bitartean dago eta azukre orekatuagoa ekarri baitute orokorrean. Sagardoa egiteko erabiltzen den produktuaren kalitatea da bizkaitar ekoizleen abal nagusia. Horregatik, kalitatezko eta goi-mailako produktua izanik, asmoa da sagardoa lurraldearen irudi bihur dadila, baita euskal turismoaren erakargarrietako bat ere.

• Kontutan izan beharreko da, Bizkaian, ekoizle guztiak bertako sagarrarekin egiten dutela sagardoa. “Bizkaian bertan egindako produktua daukagu, ez dugu kanpoko sagarrarekin sagardorik egiten”, zehazten dute Bizkaiko Sagardogile elkartetik. Sagardotegi bakoitzak aukeratzen du gustuko nahasketa. Bizkaian, aurten lortutako 125.000 litrok, %100 Bizkaiko sagarrarekin lortutakoak dira. Durangaldea, Busturialdea, Uribe Kosta, Txorierri eta Lea Artibai dira sagarra egiten den eskualdeak eta hemen ere uzta desberdina izan da Bizkaian. Sagarraren kalitateari dagozkionez, sanoa eta tamainaz handia izan da orokorrean.

• Bizkaiko Sagardogile elkarteko ekoizle gehienek aurtengo apirilean komerzializatzen hasiko den Euskal Sagardoa ere egiten dute. Gaurko ekitaldian jatorri-deitura berriarekin aterako den produktoaren berri ere eman dute. Aitor Intxaurragak esan duen bezala “sagardo berria Bizkaitar produktoreak hasieratik defendatu dugun filosofiarekin bat dator. Erabiliko diren sagarrak bertakoak izango dira”. Hori da orduan marka berriaren desberdintasuna. Euskal Sagardoa zigilua eramango duten sagardoek bi ezaugarri nagusi izango dituzte: %100 bertako sagarrekin eginak egongo dira eta kalitate-bermea izando dute.

• Bizkaiko Sagardogileen Elkartea ahalegin handiak egiten ari da produktua kontsumitzaileengana gerturatzeko eta euskararen aldeko ekitaldietan, azoketan eta jaietan ezagutzera emateko. Bertako produktua den heinean, sagardoak Euskadin zehar egiten diren ekitaldi garrantzitsu guztietan parte hartu nahi du.

• Bizkaiko Sagardoa elkartea 1994an sortu zen, eta helburu nagusi hauek ditu: Bizkaiko sagardoa ezagutzera ematea, berezko produktu berezi hori balioan jartzea (Bizkaian ekoiztutako sagardoak baino ez dira erabiltzen), lurraldean egiten den sagardoaren kalitatea nabarmentzea, eta, azkenik, ingurumenarekiko eta baserriekiko errespetua mantentzea eta sustatzea.

• Amaitzeko, berriz ere azpimarratu nahi dugu une hauetan bide oso garrantzitsua egiten ari garela, tokiko sagarrak eraldatzeari dagokionez. Espero dugu ahalegin honek erakundeen babes argia jasotzea. Laguntza hori, zalantzarik gabe, kalitate-marka ere izango litzateke gurekin batera bide horretan aurrera egin nahi duten guztientzat.

HAU DA AURTENGO BIZKAIKO SAGARDOA!!! TXOTX!!!

Irudien Galeria

» atzera joan

台灣情色網 壯陽藥品 壯陽 壯陽食物 壯陽藥 春藥 春藥網 春藥王 CENTOS愛神 sm助性阿曼達情趣 壯陽 壯陽食品 壯陽食物 壯陽藥 壯陽藥網 壯陽藥品 壯陽藥品哪買 壯陽藥品哪買9son 壯陽中藥 強力春藥 強力催情神仙水 異世藥神 異世藥王 持久的方法 持久術 持久液 春藥 春藥專賣店 春藥成分 春藥的製作方法 春藥網 春藥配方 春藥王 春心蕩漾催情網 催情 催情劑 催情藥 催情藥diy 催情藥專賣店 催情藥專賣店9son 催情藥使用經驗 催情藥水 催情藥效果 催情水 催情王 催情液 大陸壯陽藥 杜蕾斯持久液 合法壯陽藥比較表 黑寡婦催情粉